Dobbelt Ds Definitive DVD Podcast

Twilight DVDerne

af David Bjerre - 13. April 2009

Her følger en gennemgang af ekstramaterialet på Twilight DVDerne.TWILIGHT US SPECIAL EDITION

DISC 1

DISC 2

AUDIO COMMENTARY

Instruktøren Catherine Hardwicke, samt skuespillerne Kristen Stewart og Robert Pattinson sidder sammen og snakker om filmen.

De lyder som om de virkelig hyggede sig undervejs. De fniser, driller hinanden og laver grin med alt. Det starter faktisk med, at de præsenterer sig med hinandens navne! Det er meget sødt, men for at være helt ærlig så er det et temmeligt ringe kommentarspor, hvis man er ude efter mere information om filmen.

De holder en del pauser undervejs og når de siger noget går de sjældent i dybden. Der kommer en del interessante ting frem om, hvordan det var for Stewart at arbejde på filmen - Hun var under 18 år, så hun skulle overholde meget strenge regler, der blandt andet gik ud på, at hun skulle gå i skolen undervejs. Desværre kommer de næsten ikke ind på forskellen mellem bogen og filmen, som var noget af det jeg var mest nysgerrig efter mere information om.

Det værste er dog næsten deres afslappede holdning til filmen. Det er sikkert et forsøg på at holde distance til de sindssyge fans, men de virker næsten for afslappede. De vil hellere gøre grin med scenerne end fortælle hvilke tanker, der reelt ligger bag deres valg. Det ville være på grænsen til det respektløse, hvis ikke de var så søde at høre på.

MUSIC VIDEOS

Paramores "Decode" er den eneste rigtig musikvideo. De to andre er live versioner. Det er ikke noget, der rigtig får mig op af stolen.

EXTENDED SCENES

Dem, der håber at finde nogle af deres yndlingsscener fra bogen, der ikke nåede med i filmen, bliver slemt skuffet. Af og til får vi en enkelt god replik eller to, men for det meste er der tale om ret ligegyldige momenter.

Den samlede spilletid er 9:20, men meget af materialet er ting vi allerede har set før. Catherine Hardwicke introducerer hvert klip ganske kort. En "play all" funktion er tilgængelig.

DELETED SCENES

Ligesom med de forlængede scener er der tale om ganske korte bidder, de fleste ret ligegyldige. Det er dog værd at bemærke, at flere af scenerne virker en anelse klodsede. Kan det være derfor de ikke er havnet i filmen? Den samlede spilletid er 5:27. En "play all" funktion er tilgængelig.

THE ADVENTURE BEGINS

En næsten timelang (54:30) dokumentar, delt op i 7 dele, der kan ses hver for sig, eller via "play all" funktion:

Vi kommer godt rundt om de fleste aspekter af produktionen, med mange gode detaljer. De interviews, der er i løbet af dokumentaren virker lidt for færdigpakkede og "pæne", men der er også masser af optagelser fra bag kameraet, som altid spændende at se. Man savner dog lidt en rød tråd i det hele. Det virker som om udsendelsen er blevet smækket lige lovligt hurtigt sammen. Var Summit virkelig så uforberedte på filmens succes?

Twilight DVD producenterne er ikke helt uden humor. Dette er et screenshot af sidste frame i dokumentaren:

THE COMIC CON-PHENOMENON

Det her er faktisk nærmest den bedste feature i denne special edition. En montage fra Comic Con (7:59), hvor holdet bag filmen præsenterer det første glimt for offentligheden og svarer på spørgsmål.

Det er virkeligt skræmmende at se en hel sal fuld af skrigende fans gå amok, og pludselig forstår man godt, hvorfor de stakkels skuespillere nogle gange går i panik

THEATRICAL CAMPAIGN

Den obligatoriske stak trailers og reklame-bidder.TWILIGHT UK SPECIAL EDITION

Den engelske Special Edition indeholder alt ovenstående materiale (med undtagelse af Theatrical Campaign), samt følgende ekstra bidder:

A Conversation with Stephenie Meyer (23:32)

Et "talking head" interview med forfatteren bag bogen. Hun fortæller kort om sin baggrund - ingen formel uddannelse eller træning i at skrive - og om, hvordan ideen til romanen opstod. Mens hun snakker ser vi af og til klip fra filmen.

Becoming Bella (5:24)

Interview med Kristen Stewart, der fortæller om sin karakter, krydret med bag kameraet optagelser og klip fra filmen.

Becoming Edward (7:29)

Det samme som ovenstående, bare med Robert Pattinson.

Catherine Hardwicke's Vampire Kiss Montage (2:37)

Flere fraklippede/forlængede scener. Her ser vi scenerne, hvor Carlisle bider Edward og Esme, samt drømmescenen, hvor Edward bider Bella, i rå ubehandlede udgaver. Vi får også en ubrugt drømmescene, hvor Edward springer op og bider Bella midt i biologilokalet, foran hele klassen!

Edward's Piano Concert (2:33)

En længere version af scene, hvor Robert Pattinson spiller på klaver.

Music: The Heartbeat of Twilight (5:36)

Kort featurette om filmens komponist, Carter Burwell. Vi ser ham arbejde med filmens musik i studiet.

Catherine Hardwicke's "Bella's Lullaby Remix" musik video (3:59)

En montage af smukke billeder fra filmen, sat til Bella's Lullaby tema. Ret kedeligt.

UK THEATRICAL CAMPAIGN

UK TV spots & UK theatrical trailer

En håndfuld ganske korte TV reklamer, samt biograf-traileren.

UK Premiere Footage (8:38)

Et indslag, hvor en eller anden jubelglad TV personlighed fra England interviewer stjernerne fra filmen, foran horder af skrigende fans, ved filmens engelske premiere.TWILIGHT US SPECIAL EDITION 3-DISC

Denne specielle version af filmen kan kun fås via Target butikskæden i USA.

Disc 1 og 2 er identisk med den normale US 2-disc udgave af filmen. Disc 3 indeholder det ekstra ekstramateriale, som kan findes på den engelske 2-disc version, samt en digital iTunes kopi af filmen.TWILIGHT DK LIMITED EDITION

Den danske DVD udgave af Twilight er langt fra imponerende. Der er tale om en 1-disc udgave og det meste af ekstramaterialet fra de andre udgaver er fjernet.

Men lad os starte fra starten: Når man smækker DVDen i afspilleren får man valget mellem et af de fire nordiske sprog. Efter man har valgt sit sprog, og efter den obligatoriske advarsel kommer man til filmens menu, der kun indeholder 2 punkter: "Play Movie" og "Special Features". Der er altså ingen kapitel menu, og der er ingen menu til at vælge undertekster. Filmen har nu også kun et lydspor, kommentarsporet er nemlig fjernet.

Går man til "Special Features" vil man se et ret begrænset ekstramateriale. Det er faktisk mere interessant at kigge på hvad skiven mangler, i forhold til UK udgaven. Væk er følgende special features:

Derudover er intet af materialet tekstet.

Nordisk Film skuffer igen med endnu en elendig DVD. Det er kun værd at overveje denne udgave, hvis man virkelig skal bruge de danske tekster.KONKLUSION

For Special Edition nørder er der ikke meget at komme efter her, men Twlightere vil sikkert være tilfredse med de mange glimt af deres elskede karakterer.

Et bedre kommentarspor og en mere dybdeborende dokumentar havde dog været rart.

På trods af dette... God Fornøjelse!

David Bjerre
Dobbelt D