Davids Pinseprogram
3. Maj 2008
Film #1: Ice Age (2002)
Bortset fra Madagascar er dette afgjort den sjoveste animerede film nogensinde. Og jeg vil gå så langt, som til at påstå, at det var den første computer animerede film, der fik os til at glemme teknikken og bare nyde historien. John Leguizamos læspende dovendyr er filmens højdepunkt.
Film #2: Romancing the Stone (1984)
Kathleen Turner er forfatteren Joan Wilder, der skriver romantiske eventyr romaner, men aldrig kommer ud for en dør. Michael Douglas er gavtyven Jack T. Colton, der må hjælpe hende gennem hendes helt eget eventyr. Turner og Douglas har en uimodståelig kemi, og Robert Zemeckis sørger for at der er fuld gang i den. Her er for en gangs skyld en danske titel der giver mening... "Nu går den vilde skattejagt". Yes sir, hold fast med begge hænder.
Film #3: Et Action Drama
Du kan enten få eksplosioner, eller ægte følelser. Meget få film formår at kombinere drama og action, men aftenens valgfri film giver dig mulighed for at vælge en film, der flytter grænserne for, hvor klog en action film kan være - Eller man kunne også sige, hvor actionfyldt et drama kan være.
- The French Connection (1971). William Friedkin fik en Oscar for at instruere denne hårdkogte politifilm, der gjorde Gene Hackman til en kæmpe stjerne. Han er nu også fantastisk i rollen som Popeye Doyle, der uden tanke for sit eget ve og vel indleder en intens jagt på en modbydelig heroin smugler.
- Black Sunday (1977). Robert Shaw spiller den israelske Major David Kabakov, der prøver at stoppe et terrorangreb på Superbowlen. Bruce Dern er krigsveteranen, der står bag angrebet og Marthe Keller terroristen, der hjælper ham. Thomas Harris nervepirrende roman er blevet forvandlet til en lige så nervepirrende film, der faktisk er mere aktuel end nogensinde.
- Runaway Train (1985). Både Jon Voight og Eric Roberts blev Oscar nomineret for denne kolde og kyniske spændingsfilm, der oprindeligt blev skrevet af Akira Kurosawa. De to spiller et par løsslupne fanger, der havner på et kæmpe tog, der viser sig at være løbet løbsk. Det er en kamp mellem mennesket og maskinen, men også mellem mellem mennesket og det indre dyr.
- Heat (1995). Michael Mann er en af de mest ujævne instruktører der findes, hvilket understreges af dette intense episke drama, der startede livet som en billig TV film fra 1989. Heat er ikke "bare" en politifilm. Der er en dybde i dramaet, som vi sjældent ser, selv i store Oscar film. Selvom de reelt kun har en rigtig scene sammen er der noget helt specielt ved at se Al Pacino og Robert De Niro i samme film, faktisk er hele rollelisten et overflødighedshorn af geniale skuespillere.
Film #4: Nikita (1990)
Vi slutter af med lidt mere action, også af den usædvanlige slags. Luc Bessons sidste franske film, før han blev lokket til at prøve kræfter med USA, er måske nok hans bedste. Det er som om han med sin heltinde Nikita har fundet den perfekte kombination af den sårbare kvindelighed, det vanvittige franske sind og de ultra cool action orgier. Og slutningen får mig stadig til at tudbrøle.
Bonus Film: Ghostbusters (1984)
"Who you gonna call?". Til natteravnene, der er frisk på en sidste film, anbefaler vi endnu en '84 klassiker. En usædvanlig kombination af effekt orgie og uimodståelig humor. Se Bill Murray stjæle showet, som den flabede Peter Venkman, og Sigourney Weaver, der bliver besat af en dæmon.
God fornøjelse!
David Bjerre